fbpx
Pieter Wijtenburg | Career & Burn-out Coaching | Amsterdam
Share the love!

4 elementen voor succes – Jordan Belfort (The Wolf of Wall Street)

Jordan Belfort zijn levensverhaal is vertaald in het boek – en later verfilmd in – ‘The Wolf of Wall Street’.

Zijn succes kwam voort uit de manier waarop hij zich zelf zag, de overtuigingen die hij had en hoe hij met zijn team omging.
In het interview met The Room – die je onderaan deze pagina in zijn geheel kunt bekijken – geeft Belfort zijn 4 sleutelelementen voor succes in het leven.

Los van de highlights die je hier gaat lezen, is het interview interessant om te bekijken. Je ziet hoe zijn overtuigingen, vertrouwen en denkwijze een groot onderdeel uitmaken van zijn succes voor én na zijn veroordeling. Daarnaast is Belfort een boeiende persoonlijkheid om te zien spreken. Hij weet stem en lichaam sterk in te zetten om zijn verhaal over te brengen.

Vier dingen die je moet doen om overal succesvol in te worden

Jordan Belfort’s element #1: Je moet een visie hebben, creëer een begeerlijke toekomst

De meeste mensen hebben doelen en die zijn belangrijk, maar belangrijker dan doelen: je hebt een visie nodig.
Doelen zet je om naartoe te werken. Tussenstappen. Een visie is een complete wereld die je in je hoofd hebt zitten hoe jij wilt dat jouw leven/bedrijf eruit komt te zien.

Stap in jouw wereld. Zie het, voel het. Hoe heeft het behalen van jouw doelen invloed op jouw leven, jouw relaties, jouw fysiek. Wat kan je voor anderen betekenen – voor je ouders, je kinderen.

Als voorbeeld neemt hij Richard Branson, Nelson Mandela en Gandhi. Zij hadden totaal nieuwe werelden voor ogen. Zij waren geen goal-setters, maar visionairs.

Jordan Belfort’s element #2: Het vermogen om je staat te controleren

Met staat bedoel ik jouw staat van zijn. Jouw stemming, jouw toestand. Hoe je je voelt ‘in het moment’; je emotionele en fysiologische staat.

Dit is volgens Belfort het belangrijkste aspect in ons leven!

“It allows us to access the resources you have. If you’re angry, pissed off or negative and you’re in an unresourcesful state; you can’t do anything well.”

Denk een terug aan een dag waarop je tegen jezelf zei: “Ik kan niet geloven dat ik dat heb gezegd. Ik kan niet geloven dat ik dat heb gedaan.” De volgende dag verloopt alles en soepel en zeg je: “kijk mij eens lekker gaan.”

Dat komt niet door jouw talent of een beperking van jouw kunnen. Dit ligt aan de staat waarin je verkeerd. Je staat kan je leren te veranderen om elk moment van de dag.

Leer te beheersen hoe je je voelt in het moment. Put uit de meest vindingrijke staat. Voor ouders is dat geduld. Voor beleggers zekerheid. Angst daarentegen is de slechtste.

Drie staten die je moet leren te beheersen (masteren)

  1. Zekerheid, om er zeker van te zijn wat je doet.
  2. Helderheid, om helder te denken en niet overweldigd te raken.
  3. Moed, om een overtuiging te hebben en je niet te laten stoppen door angst.

*Het verschil tussen arme en rijke mensen: rijke mensen handelen ‘in the face of fear’ waar arme mensen ervan wegrennen.

Jordan Belfort’s element #3: Wordt eigenaar van je overtuigingen

Je overtuigingen werken als een snelheidsbegrenzer op de motor van een ferrari. Het stopt je om voorwaarts aan te vallen als je vooruit moet bewegen. En het zorgt ervoor dat je achteruit beweegt als je dat niet moet doen.

Belfort was constant bezig met het elimineren van de limiterende overtuigingen van zijn werknemers door middel van visualisatie. Bij het aannemen van zijn personeel zei hij: “Het moment dat je door deze deur liep, heb je je verleden achter je gelaten. Je gaat achter het bureau zitten alsof je de meest krachtige CEO van Amerika bent.”

Belfort vertelt over de vele limiterende overtuigingen die hij heeft overgehouden aan zijn drugsverslaving, gevangenistijd en poging tot zelfmoord. En zijn briljante mindshift die daarop volgde:
“You are not your past. You are the resources and capabilities you glean from it. That is the basis for all change. If you survived the worst of the worse and are still breathing, you can learn from that.”

We worden – net als in de sportschool – sterker wanneer we extreem zware dingen tillen tot het moment dat we falen. Daarom leren we meer van failure – omdat we dan sterker worden – dan van succes.

Des te meer zooi uit je leven je hebt overleefd, des te groter de kans dat je succesvol wordt. Maar alleen als je leert om er anders naar te kijken. Verander je perspectief.

Je vindt zoveel kracht, passie en interne vastberadenheid in je verleden als je dit ziet als opstap naar je ultieme visie. Iets waar je écht in gelooft.

Jordan Belfort’s element #4: Zorg voor een strategie

Je moet de juiste strategie hebben. Je strategie kan zorgen voor het verschil tussen geweldig en fenomenaal. En dat verschil is 1mm.

Bij de 100m sprint op de Olympische Spelen van Schippers zat er twee tiende van een seconde tussen de 1e en haar 5e plaats. Twee tiende tussen goud en niks. Het leven is een verschil van millimeters.

Jordan Belfort’s extra #5: Verhoog je standaard

Om succesvol te worden, moet je je standaard verhogen. Neem geen genoegen meer met middelmatige resultaten of met de resultaten die je al gewend bent om te behalen. Verhoog je standaard naar bovengemiddeld of hoger.

Een comfortabel leven leiden of rijk worden zijn twee totaal verschillende mentaliteiten.

Bekijk het hele interview met Jordan Belfort over zijn vier elementen voor succes hier:

Leave a Comment: