fbpx
Pieter Wijtenburg | Career & Burn-out Coaching | Amsterdam
Share the love!

Boeken die iedere man zou moeten lezen

Als iets mijn leven in de afgelopen twee jaar heeft veranderd, dan is dat het lezen van boeken wel.

boeken-voor-mannen-succes

En dan heb ik het logischerwijs niet over fictie of ‘andere crap’. Maar boeken die je uitleggen hoe je je leven een fundamentele twist kan geven.

De ‘red pill’ boeken, voor The Matrix liefhebbers onder ons.

Nog te vaak hoor ik mensen zeggen dat ze vastlopen op bepaalde vlakken in hun leven. Als ik ze dan vraag wat ze op dit moment doen om het te verhelpen, kijken ze me meestal vragend aan.

Boeken zijn het antwoord voor jouw ‘problemen’. Wanneer je je gezondheid wilt verbeteren is er een breed scala aan voedings- en trainingsboeken. Wanneer je relatie niet lekker loopt kan je kiezen uit een hele bulk relatieboeken (of je kan beter leren communiceren, dat is ook een oplossing en hebben ze ook boeken voor). Wanneer je een bedrijf op wilt starten kan je advies krijgen van de oprichter van PayPal. In de vorm van een boek!

Het is bijna alsof je een gesprek met de auteur voert; dat ze tegenover je zitten en hun beste levenslessen met je delen. En dat allemaal voor minder dan €20,-.

Als het gaat om de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor persoonlijke ontwikkeling, dan wint een boek het altijd boven welke training, seminar, opleiding of wat dan ook.

Het is dan ook niet vreemd dat mensen die eenmaal een beetje in de gewoonte komen om regelmatig een boek te lezen hier flink op doorpakken.

Ik krijg dan ook vaak de vraag welke boeken ik ze aanraad. En dat is lastig. Want iedereen zit op een andere fase in zijn leven en hetzelfde boek kan een totaal andere invloed hebben op twee personen, afhankelijk van de fase waar zij zich op dat moment in bevinden.

Waar ben je naar op zoek? Waar ligt je interesse? Dit is voor iedereen anders.

Fundament voor mannen

Behalve dat iedereen een fundament nodig heeft. Een fundament dat in mijn ogen absoluut noodzakelijk is voor succes.

De vijf boeken hieronder leggen dat fundament.

Door het lezen van deze boeken ben ik erachter gekomen wat ik leuk vind, waar ik een schijthekel aan heb, hoe ik de kwaliteit van mijn leven heb kunnen verbeteren en hoe ik verantwoordelijkheid neem in alle aspecten van mijn leven.

Ik wil je vragen om goed na te denken of je dit traject wil doorlopen, want na het lezen van deze boeken kan je niemand meer de schuld geven van de ellende die je nog hebt in je leven.

extreme-ownership1) Extreme Ownership

Extreme Ownership is geschreven door twee oud U.S. Navy Seal officieren Jocko Willink en Leif Babin. Zij beschrijven de verantwoordelijkheid die genomen wordt bij Navy Seal Teams tijdens missies en vertalen dit naar het bedrijfs- en het persoonlijke leven.

“Totale verantwoordelijkheid voor falen is moeilijk om te accepteren en om die verantwoordelijkheid op je te nemen wanneer de dingen mis gaan vraagt buitengewone nederigheid en moed. Maar juist dat doen is een absolute noodzaak om te leren, te groeien als leider en de prestatie van het team te verbeteren.”

Wanneer je leest hoe zij verantwoordelijkheid nemen wanneer er mensenlevens op het spel staan, ga je je afvragen hoe het mogelijk is dat jij nog steeds andere mensen de schuld geeft van simpele dingen die zich in jouw leven afspelen.

awaken-the-giant-within2) Awaken the Gaint Within

Iedereen die ook maar meer dan 1 minuut naar me wil luisteren over persoonlijke ontwikkeling zal deze titel voorbij horen komen. Dit boek heeft mijn leven veranderd, me kennis laten maken met de wondere wereld van NLP, maar me bovenal bewust gemaakt dat wanneer ik me ‘down’ voel….. dit mijn eigen keuze is….

Je kan dit boek lezen óf je kan dit boek maken aan de hand van alle opdrachten en uitdagingen. Alleen lezen heeft geen zin, sla hem dan maar over. Dit boek moet je je leven laten veranderen!

 

 

helweek3) Helweek

Snooze jij ‘s-ochtends? Sport jij te weinig? Eet je eigenlijk ongezonder dan je zou willen of breng je nog teveel tijd door achter de TV of social media?

Je wordt in dit boek – geschreven door Noorse Mental Coach: Erik Bertrand Larssen – uitgenodigd om alles te doen waarvan jij weet dat je het zou moeten doen. Maar dan in één week. Iedere dag sporten, gezond eten, om 5 uur opstaan (niet snoozen) en steeds de focus op één doel.

Plaats je leven in perspectief. Ontdek hoe je effectief kan rusten door middel van meditatie en reken af met slechte en creëer nieuwe gewoonten. Doe de Helweek!

 think-and-grow-rich4) Think & Grow Rich

Napoleon Hill heeft 100 jaar geleden een studie gedaan naar succes. Wat hebben alle succesvolle mensen gemeen? Hoe vergaren zij rijkdom en wat maakt dat zij het wel kunnen?

In Think and Grow Rich krijg je een stappenplan voorgeschoteld voor ‘rijkdom’. Dit boek gaat verder waar de standaard succesboeken ophouden. Dit boek moet je zeker meerdere malen lezen. De boodschap van de hoofdstukken moet je omarmen. De essentie van het verhaal moet je leven.

Eerlijk is eerlijk. Ik vind het nog steeds lastig om alle stappen in mijn leven te implementeren. En juist daardoor weet je dat succes op je wacht wanneer je ALLES toepast.

mans-search-for-meaning5) Man’s Search for Meaning

Hoe vind je een betekenis voor het leven wanneer je zit opgesloten in een concentratiekamp? Psychotherapeut Viktor E. Frankl beschrijft zijn ervaringen in Auswitsch. Ondanks honger, kou, geweld, pijn, onrecht en kwaad vond hij het leven nog steeds het leven waard. Een verhaal over waar anderen opgeven en anderen doorgaan.

Tijdens het lezen van dit boek vond ik het fascinerend om stil te staan bij het feit dat er vandaag de dag mensen zijn die weinig betekenis weten te halen uit het leven. Deze mensen leven onder fantastische omstandigheden, terwijl Viktor Frankl onder de ergste omstandigheden nog zin in het leven wist te zien.

Dit boek is plat gezegd een bootcamp positief denken. Maar ook een prachtig boek van een ware held.

Extra voor de biografieën liefhebber.

Af en toe kan het wat vermoeiend zijn om bovenstaande boeken te lezen voordat je gaat tukken. Een inspirerend verhaal werkt dan beter dan theorieën.

total-recall6) Total Recall (het verhaal van mijn leven)

Met 532 pagina’s niet het laagst-drempelig, maar wel een en al inspiratie. Zou je denk je iets kunnen leren van iemand die achtereenvolgend de beste bodybuilder ter wereld, ondernemer, filmacteur en gouveneur/politicus werd? In een land waar hij zelf helemaal niet vandaan komt…

Zijn mindset, overtuigingen, visie, doelen en opportunisme zijn verbluffend. Als er één boek is waar je iemand zijn denkwijze letterlijk uit kan overnemen dan is het Total Recall.

Final note

En als laatste… en dit kan ik niet vaak genoeg benadrukken: lezen is één… DOEN is twee.

Daag jezelf uit. Maak de opdrachten, uitdagingen en zet doelen die in de boeken worden beschreven.

Ik lees graag je ervaring met bovenstaande boeken. Of mis jij nog een boek in deze ‘top 5’? Let me know!

Leave a Comment:

1 comment
Mijn ochtendroutine – hoe je iedere dag productiever, vrolijker en gezonder start | Pieter Wijtenburg says 23 november 2016

[…] De vragen komen uit het boek van Tony Robbins ‘Awaken the Giant Within’. […]

Reply
Add Your Reply