Sta jij er weleens bij stil hoe jij naar je zelf kijkt?

Denk jij er weleens over na wie jij denkt dat je bent?

En komt dat overeen met wie je wil zijn?

Dit zijn vragen die mij nu al een paar maanden bezighouden. Want om een doel te bereiken dat niet binnen handbereik ligt, moet je je eigen kunnen oprekken en dingen doen die je niet gewend bent. En in dat proces verander je dus. Je doet immers iets wat je eerder nog niet deed.

Achieving a dream is about more than just what you accomplish. It’s about who you become in the process. – John C. Maxwell

Alle dingen die ik nu aan het doen ben en die ik nog wil gaan doen, zorgen ervoor dat ik anders naar mezelf moet gaan kijken. Helemaal in het begin toen ik begon met coachen, zag ik mezelf nog niet als coach. Hier is enige tijd overheen gegaan voor dat dat zover was.

Vervolgens lees je nu dit blog. Wederom een obstakel, omdat ik mezelf niet als blogger -laat staan schrijver- zag. Ook hier moest ik over- of doorheen.

Dit zijn voorbeelden van situaties die geleidelijk aan zijn gegaan. Ik was hier niet heel bewust mee bezig. Maar inmiddels heb ik meer van de mens en van de werking ons brein geleerd, dat het me meer en meer is gaan fascineren.

 

De kracht van identiteit

Hoe zien wij onszelf? Hoe wordt het beeld dat wij van onszelf hebben gevormd?

Jason Silva – “Performance Philosopher” (zoek die man op! hij is echt briljant) zei in een interview bij The School of Greatness podcast ‘ik ben wie ik denk dat jij denkt dat ik ben’.

Denk daar maar eens even over na.

En hoe meer ik hierover nadacht, des te meer ik dit herkende in mezelf. De obstakels die ik tegenkwam toen ik ging coachen en schrijven, kwamen voort uit het feit dat dat niet consequent was met hoe anderen mij kenden. En dus hoe ik mezelf (nog) zag.

Maar dit was tevens voor mij een omslagpunt. Want als ons zelfconcept reactief tot stand komt, wat gebeurt er dan als je hier proactief mee aan de slag gaat. Dit is precies wat ik met jullie wil delen. Bewustzijn is de eerste stap naar blijvende verandering. Vanuit bewustzijn kan je je oude patronen doorbreken.

En dus ben ik gaan kiezen wie en hoe ik wil zijn. Als ik iemand wil zijn die iedere ochtend sport, wat moet ik dan doen om dat te realiseren als dit nog niet het geval is? En als ik iemand wil zijn die zich meer laat gelden in gesprekken die ik heb met mensen, wat moet ik dan anders gaan doen?

Het antwoord lijkt bijna te simpel voor woorden: maak de beslissing om diegene te zijn.

Wanneer we besluiten om iemand te zijn als persoon dan geven we onszelf geen andere keuze dan een manier te vinden om consistent te zijn met die perceptie.

Jouw perceptie van wie je bent is een specifieke set van overtuigingen over wie je bent als persoon. Niet over wat we kunnen doen, maar wie we zijn.

En door een bewuste keuze te maken om die set van overtuigingen te veranderen ontstaat er nieuw gedrag. En door dit nieuwe gedrag ontstaan er scheurtjes in die overtuiging. En waar scheurtjes ontstaan, ontstaat er ruimte.

 

Voorbeeld uit de praktijk

Ik ben ’s ochtends gaan sporten. Meteen nadat ik uit bed kom. 06:00 opstaan, 06:15 starten. Omdat ik ervoor kies een persoon te zijn die koste wat kost zichzelf ertoe kan zetten om de dingen te doen waar hij eigenlijk geen zin in heeft, maar weet dat hij er de vruchten van plukt.

En iedere ochtend wil ik eigenlijk niet. Mijn bed ligt lekker en het is warmer onder de dekens. Maar blijven liggen is niet consistent met het beeld dat ik van mezelf heb gecreëerd. En dus wint die perceptie. Want ik ben nou eenmaal iemand die die dingen ‘gewoon’ doet.

En door dit keer op keer te doen, creëer ik meer en meer geloofwaardigheid dat ik mezelf tot alles kan zetten waar ik mezelf toe wil zetten.

Inmiddels heb 5 weken straight ’s ochtends gesport.

 

Ons potentieel is eindeloos. Maar het is aan onszelf om dit in kleine stapjes te ontdekken en uit te bouwen.

Wordt geen slachtoffer van de overtuigingen die in je hoofd zitten. Maar kies bewust voor wat je wil geloven!