fbpx
Pieter Wijtenburg | Career & Burn-out Coaching | Amsterdam
Share the love!

Hoe je kan worden wie je wilt zijn

Gisteren zat ik het verrassende RTL programma ‘4 handen op één buik’ te kijken. Per ongeluk overigens…
Deze aflevering ging over een meisje van 16 met haar vriend van 29. Uit alles wat ze zeiden bleek dat ze slachtoffer waren geworden van de maatschappij. Aan de situatie waar ze zich in bevonden, konden ze helemaal niets doen. Of was er een licht gebrek aan verantwoordelijkheid?

Zo rookte deze 16-jarige soon-to-be moeder rustig door tijdens haar zwangerschap. Als ze niet zou roken zou ze namelijk veel stress hebben. En stress is nou eenmaal slechter voor het kind dan roken… (geen gelul dit).

Ik zie een hulpeloos kind die blijft doen wat ze altijd heeft gedaan omdat ze nou eenmaal niet weet hoe ze iets anders moet doen.

Om ervoor te zorgen dat er geen gat ontstaat tussen haar huidige situatie (wel-rokende-moeder) en gewenste situatie (niet-rokende-moeder) verzint ze een verhaal (stress is slechter dan roken). Dit verhaal zorgt voor de opvulling van het gat en houdt haar wereldbeeld intact.

Helaas is deze -inmiddels- moeder niet de enige die deze truc uithaalt. Wij hebben allemaal verhalen die onze gaten opvullen zodat we niet hoeven te veranderen.

Verhalen zorgen voor stilstand. Zulke verhalen zijn excuses.

Misschien ken je onderstaande (sport)klassieker wel. Misschien bij jezelf?

Mensen die niet sporten kunnen nogal geneigd zijn te zeggen: “dat is nou eenmaal niet mijn ding”. Op de vraag hoe vaak ze de 5 jaar daarvoor iets aan sport hebben gedaan krijg je dan vaak een antwoord: “tot mijn 16e zat ik op voetbal”. Ontwijkend antwoord op de vraag.

Change your story, change your life.

Welke verhalen vertel jij jezelf nog die je houden waar nu bent? Welke verhalen staan jouw eigen groei in de weg?

In april vorig jaar was ik in Londen bij het befaamde Unleash the Power Within seminar van Tony Robbins. Op dag één stond er een man op en vertelde zijn verhaal waarom het voor hem moeilijk was te veranderen. Stel jezelf even voor: bij zo’n seminar zitten 6.000 man in de zaal te luisteren naar die ene kerel zijn B.S. Iedereen had door dat hij alles wat krom was recht lulde met zijn verhaal. Zijn levensverhaal. Wat hem al tientallen jaren op de plek hield waar hij -naar eigen zeggen- liever niet wilde zijn.

Hierop reageerde Tony Robbins kort en direct: “change your story, change your life!”

“What you’re telling yourself is bullshit. It has nothing to do with your situation. We use our stories as an excuse to stay where we are. In our comfortzone.”

In de minuten die daarop volgde creëerde de man een nieuw verhaal. Een motiverend en bekrachtigend verhaal. Een verhaal wat ervoor zorgt dat hij zijn doelen kon behalen.

Wat is de reden dat jij nog bent waar je nu bent, in plaats van waar je had kunnen zijn? Schrijf dit verhaal uit. Belicht het van een andere kant. Zie dat het niets anders is dan een reden die jou op je plek houdt. In je comfortzone.
Daag je verhaal uit! Dissocieer je van je eigen verhaal en kijk ernaar alsof het van iemand anders is. Wat klopt er niet?

En verander daarna je verhaal! Maak er een krachtig verhaal van wat jou ondersteunt in de rest van je leven. Dit verhaal is vaak het tegenovergestelde van jouw oude verhaal.

Enjoy your new story.

Leave a Comment: