fbpx
Pieter Wijtenburg | Career & Burn-out Coaching | Amsterdam
Share the love!

Hoe je meer zelfvertrouwen krijgt in 1 minuut!

De wens die ik van de meeste van mijn cliënten te horen krijg is dat ze meer zelfvertrouwen zouden willen hebben.

In hun relatie. Tijdens of voor een presentatie. Als ze praten in een groep.

Wat is een onderdeel in je leven waar jij meer zelfvertrouwen zou willen hebben?

Krijg jij het benauwd als je denkt aan een aanstaande presentatie?

Vind jij het moeilijk om je bek open te trekken als je met een groep staat?

Ben jij niet zo assertief als je zou willen zijn tijdens vergaderingen op werk?

Met deze oefening boost je je zelfvertrouwen in 60 seconden!

Je ervaart minder angst. Je kan je boodschap duidelijker overbrengen en het wordt makkelijker om te zeggen wat je wil zeggen.

Als ik vroeger ergens een hekel aan had dan was dat presenteren. Als ik in de klas het woord kreeg, dan liep ik al rood aan voordat ik één woord had gezegd.

Tijdens mijn studie heb ik zelfs presentaties weten te skippen. Wanneer ik aan de beurt was zei ik dat ik twee weken daarvoor al was geweest.

Klinkt als een waardeloze methode? Ik ben zo onder twee presentaties uitgekomen en heb daar een voldoende voor gekregen!

Er is alleen een nadeel dat hieraan kleeft: het is symptoombestrijding. Door niet te presenteren werd mijn angst groter en creëerde ik een self-fulfilling prophecy. Aangezien andere mensen wel ‘gewoon’ presenteerde, dacht ik bij mezelf: zie je wel, zij kunnen het wel.

Dat wat we aandacht geven groeit!

Wanneer stond jij voor het laatst echt te kijken van jezelf? Dat je na afloop zelfvertrouwen had, omdat het onverwachts goed was gegaan.

Ga even terug naar dat moment en zie het weer helemaal voor je. Voel het zelfvertrouwen wat je toen had nu ook weer terugkomen! Adem zoals je ademde en sta zoals je toen stond.

Wat zei je na afloop tegen jezelf? Wat zeiden anderen na afloop tegen je?

Maak het beeld van dat moment helderder. De geluiden en stemmen die je hoorde luider. En voel het gevoel van zelfvertrouwen groeien.

Verrast hoe makkelijk dit kan? Dan ben je klaar voor de volgende stap.

Her-programmeer je angst

Sluit je ogen (nadat je dit hebt gelezen…) en herhaal bovenstaande. Wanneer je je gevoel van zelfvertrouwen het sterkst begint te voelen, druk je je duim en middelvinger stevig op elkaar. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel aan die beweging linkt. Laat los en open je ogen.

Denk nu aan een toekomstige situatie waar je je niet goed over voelt. Sluit je ogen en leef je volledig in in dat moment. Alleen nu druk je je duim en middelvinger op elkaar. Je voelt je zelfvertrouwen groeier en je voelt jezelf de situatie controleren!

Wat doe je nu anders dan dat je voorheen deed? Wat zijn de lessen die jij kan leren van je toekomstige zelf met vertrouwen?

Herhaal deze laatste stap en paar keer en kijk of je daarna nog aan die situatie kan denken en angstig kan worden. Moeilijk he…

Oefen dit iedere dag! Iedere ochtend 1 minuut. Je zal verstelt staan wat dit met je doet na 30 dagen.

Ik lees graag wat jouw resultaten zijn. En deel dit met iemand waarvan je denkt dat hij of zij het goed kan gebruiken.

Leave a Comment:

3 comments
4 elementen voor succes – Jordan Belfort (The Wolf of Wall Street) | Pieter Wijtenburg says 19 januari 2017

[…] was constant bezig met het elimineren van de limiterende overtuigingen van zijn werknemers door middel van visualisatie. Bij het aannemen van zijn personeel zei hij: “Het moment dat je door deze deur liep, heb je […]

Reply
“Hoe vind je je passie, zoek je je roeping en kom je in connectie met je ware zelf” | Pieter Wijtenburg says 19 januari 2017

[…] komt omdat ik weet hoe het is om dit NIET te hebben. Sterker nog: ik weet hoe het is om niet naar afspraken toe te durven omdat je bang bent om een paniekaanval te […]

Reply
Mijn ochtendroutine – hoe je iedere dag productiever, vrolijker en gezonder start | Pieter Wijtenburg says 19 januari 2017

[…] Conditioneer jezelf om succesvol te zijn. Deze ochtendroutine helpt mij hier heel erg bij. […]

Reply
Add Your Reply