fbpx
Pieter Wijtenburg | Career & Burn-out Coaching | Amsterdam
Share the love!

Hoe jij mensen jou leuk laat vinden

We krijgen allemaal te horen dat we gewoon onszelf moeten zijn als we willen dat mensen ons leuk vinden. Dat klinkt goed en logisch, maar wat als dat nou niet voor jou werkt?

Wat als mensen jou een lul vinden als je jezelf bent?

Of durf jij jezelf niet te zijn?

We hebben immers nooit geleerd hoe je leuk gevonden kan worden.

Tot nu. Want ik ga je dit leren.

Mensen zijn interessante wezens. In Nederland leven wij in een maatschappij waar wij een leven voor onszelf hebben gecreëerd waar ons ‘systeem’ evolutionair gezien helemaal niet voor bedoeld is.

Wij leven met een Super Nintendo in een Virtual Reality wereld. Wij zijn zwaar outdated en draaien op een veel te laag OS.

Ons brein is gemaakt om te overleven, om gevaar te spotten en om meer suiker en vet te eten als het daar de mogelijkheid voor krijgt. Dit vergroot immers de overlevingskans.

Maar dit is allemaal niet meer van toepassing op de wereld vandaag de dag. Wij hoeven niet meer iedere dag te overleven, er is nauwelijks gevaar (in Nederland) en suiker en vet is op iedere straathoek te verkrijgen.

People like people who are like themselves.

Zo hebben wij ook een ‘tribe’ nodig. Een groep mensen om ons heen waardoor onze kans op overleven wordt vergroot. Instinctief gezien willen wij daarom altijd dat mensen ons leuk vinden. Worden wij opgenomen in de groep, dan is de kans groter op een langer en veiliger leven.

En om dit traject te versnellen, gaan we op zoek naar mensen die op ons lijken. Wanneer mensen op ons lijken hoeven we slechts een kleiner gat te overbruggen waardoor we sneller worden opgenomen in de groep. Dan is er meteen een ‘klik’.

Maar dan ga je ervan uit dat wij geen invloed hebben op dit proces. En gelukkig hebben wij dat wel. We leven immers in 2016 en niet meer in een grot.

Wij zijn ons bewust van alles wat in binnen ons eigen systeem gebeurt en kunnen hier op inspelen. Wij weten wat we zelf leuk vinden en hoe we dit kunnen gebruiken om anderen ons leuk te laten vinden.

Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt.

Dale Carnegie schreef hier het boek ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’ over. Een echte aanrader voor iedereen die zich niet zeker voelt in de omgang met anderen of gewoon nog beter en effectiever met mensen wil communiceren.

Dat het boek is 1936 is geschreven en vandaag de dag nog steeds een best-seller is, zegt genoeg.

Hoe je mensen jou leuk laat vinden.

1) Glimlach wanneer je iemand ontmoet.

Door te lachen straal je uit dat je de ander zijn aanwezigheid waardeert. Een grote kans dat de ander hierop zal reageren door terug te glimlachen.

2) Bekritiseer mensen niet.

Dit drijft ze alleen maar in een hoek. Als je wilt dat anderen je mogen, begrijp dan wat ze drijft. Accepteer hun tekortkomingen en maak het een regel dat je niet bekritiseert in het openbaar.

3) Toon je waardering.

We willen allemaal complimenten krijgen en horen dat we het goed doen. Je kan beter iemand bedanken voor wat hij goed heeft gedaan, dan afstraffen wat er mis ging. Maar wees oprecht!

Ben je bewust dat ieder mens op een bepaald vlak superieur is aan jou. En dat je dus altijd een compliment kan geven. Neem ze serieus, behandel ze met respect. Daardoor is het makkelijker om oprechte waardering te uiten. Dit krijg je terug.

4) Ben geïnteresseerd in anderen en praat over wat belangrijk voor ze is.

“People don’t care what you know, until they know that you care.”

Als je over wilt komen als een aardige en leuke gast…. praat dan niet. LUISTER! Het geheim van interessant zijn, is geïnteresseerd zijn.

Praat met mensen over zichzelf en zullen uren naar je luisteren.

Zoek iets wat je waardeert in een ander en praat daarover. De makkelijkste manier om waardering voor anderen te leren is om in gedachten te houden dat je anderen behandelt zoals je zelf behandeld zou willen worden.

5) Onthoud dingen over en van iemand.

Als je iemand leert kennen, onthoudt dan de naam van die persoon en laat zijn of haar naam af en toe vallen in het gesprek om te laten zien dat je deze hebt onthouden. Mensen zullen je meteen leuk vinden, omdat je laat zijn geïnteresseerd te zijn.

Houdt bijvoorbeeld ook bij waar je met wie over hebt gepraat in een klein boekje. Het kost even wat moeite maar is zeker de moeite waard  en betaalt zich op de lange termijn dan ook zeker uit.

6) Vermijd alle discussies.

Er valt niks te winnen in een discussie! Des te langer een discussie duurt, des te verder kom je van je gesprekspartner af te staan. Hij of zij krijgt hierdoor alleen maar sterker de drang om zichzelf te verdedigen.

Wees dankbaar voor de input van een ander.

Wanneer je geen keuze hebt en je in een discussie terecht komt: houdt je emoties er dan buiten.

Blijf hier terugkomen en breng deze punten in de praktijk!

Zorg dat je jezelf blijft herinneren aan deze punten en ga er iets mee doen.

Wordt geen ja-knikker die het eens is met bovenstaand en weer verder gaat naar de volgende tip. Stop hier voor vandaag, totdat je dit hebt beoefend.

Begin klein.

  1. Glimlach als je iemand ontmoet.
  2. Onthoud de naam laat deze in het gesprek één of twee keer vallen.
  3. Luister naar de ander en praat niet constant over jezelf voor de verandering.

 

Leave a Comment:

1 comment
Hoe je meer zelfvertrouwen krijgt in 1 minuut! | Pieter Wijtenburg says 19 januari 2017

[…] Vind jij het moeilijk om je bek open te trekken als je met een groep staat? […]

Reply
Add Your Reply