fbpx
Pieter Wijtenburg | Career & Burn-out Coaching | Amsterdam
Share the love!

“Hoe vind je je passie, zoek je je roeping en kom je in connectie met je ware zelf”

We worden vandaag de dag doodgegooid met kreten als: ‘vind je passie’, ‘zoek je roeping’ en ‘kom in connectie met je ware zelf’. Maar wat is passie, wat is roeping en wie is jouw ware zelf? En wanneer weet je of je ze gevonden hebt?

Misschien vraag je jezelf wel af: is het überhaupt de moeite om ze te gaan zoeken?

Allereerst wil ik je meegeven dat ik denk dat er niet zoiets bestaat als één passie, je roeping of je ware zelf. We zijn allemaal geworden wie we zijn door de ervaringen die we in het verleden hebben opgedaan. En we creëren steeds weer nieuwe ervaringen waardoor we nieuwe dingen leuk gaan vinden. We veranderen dus constant.hoe-vind-je-je-passie

Ik was een paar jaar geleden 20kg zwaarder dan ik nu ben. Ik heb last gehad van paniekaanvallen. Kortom: ik was niet in shape en voelde me slecht.

Daarom ben ik meer dan gemiddeld geïnteresseerd in sport, voeding en gezondheid. Natuurlijk ervaar ik passie als ik hiermee bezig ben. Maar ik zie dit niet als ‘mijn passie’.

Ik vind het heerlijk om veel energie te hebben. ‘s-Ochtends meteen op te staan – zonder 5 x snoozen.

Dit komt omdat ik weet hoe het is om dit NIET te hebben. Sterker nog: ik weet hoe het is om niet naar afspraken toe te durven omdat je bang bent om een paniekaanval te krijgen.

Iemand zou misschien kunnen zeggen dat ik in sport en gezondheid ‘mijn ware zelf’ heb gevonden. Maar ik zie dit gewoon als iets wat ik heel interessant en leuk vind om mijn levenskwaliteit te verbeteren. Heb ik dan al die jaren daarvoor niet mijn ware zelf geleefd? Die ervaringen heb ik nodig gehad om dit vandaag de dag zo te ervaren!

Mijn persoonlijke ontwikkeling, de ontwikkeling van mijn mindset, NLP, mensen helpen met hun mindset. Dat vind ik ook interessant. Maar ik zie het niet als ‘mijn roeping’. Misschien dat ik door de ervaringen die ik de komende vijf jaar op doe wel weer een hele andere kant op huppel. Laat ik mijn roeping dan in de steek?

Daarnaast denk ik dat al deze kreten verstikkend werken op je focus. Wanneer iets je passie of je roeping niet is, is het dus (nog) niet goed.

 

Verander je perspectief

Ik denk dat je door middel van je focus iets heel leuk of interessant kan gaan vinden. Daardoor kan je een gevoel van passie creëren.

En daarom wil ik je een verhaaltje vertellen.

Er zijn drie stenenleggers. Aan alle drie de stenenleggers wordt gevraagd wat ze doen.

De eerste stenenlegger zegt: “Ik leg stenen. Dag in, dag uit.”

De tweede stenenlegger zegt: “Ik bouw een kerk.”

Waarop de derde stenenlegger zegt: “En ik bouw een huis van god.”

Alle drie doen ze hetzelfde werk. Maar de manier waarop ze naar hun werk kijken (focus) is cruciaal voor het enthousiasme, de energie en voldoening die ze uit hun werk halen.

De meeste mensen kijken naar hun werk zoals de eerste stenenlegger doet. Ze beleven en ervaren hun werk op basis van de dagelijkse activiteiten die ze uitvoeren.

Een klein deel heeft eenzelfde perspectief als de tweede stenenlegger. Deze mensen zijn bezig met een groter geheel en voelen dat ze ergens naartoe aan het werken zijn.

En slechts een handjevol mensen haalt echte voldoening uit het werk doordat ze het totale plaatje kunnen zien waar ze mee bezig zijn. Ze geven een hogere betekenis aan het werk. (Je weet dat je dit hebt ‘behaald’ wanneer er geen enkele twijfel meer is in het werk dat je doet.)

 

Shift je mindset

Iets meer dan een jaar geleden was ik echt helemaal klaar met mijn baan. Ik stond op het punt om ontslag te nemen. Maar op dat moment hoorde ik in een podcast van Lewis Howes dat wanneer je in je huidige baan de zingeving niet kan vinden, je na een paar maanden in een nieuwe baan exact hetzelfde zal ervaren. Omdat je gewend bent om te kijken naar je taken en niet naar het grotere geheel.

hoe-vind-je-je-roeping

Deze les heeft mijn mindset volledig omgezet. Ik ben gaan zoeken naar de toegevoegde waarde in mijn werk en ik heb er vervolgens nog een jaar met plezier gewerkt!

Jammer genoeg lopen de meeste mensen doelloos rond en ze verwachten dat er vanzelf iets op hun pad zal komen wat het kleine vlammetje dat ze koesteren zal ontsteken. Maar dit gebeurt nooit tot zelden.

 

GA DOEN WAT JE LEUK VINDT!

 

En als je dat niet weet. Ga dan op zoek! Ga dingen proberen! Begin met een sport. Ga boeken lezen binnen een onderwerp dat je DENKT interessant te vinden. That’s the only way you’ll find out!

Er bestaat geen eureka-ik-ben-vandaag-ineens-mijn-passie-tegengekomen-moment. Er bestaat alleen jouw perceptie van hetgeen er vandaag is en dat is gebaseerd op jouw ervaringen uit het verleden en je FOCUS!

Shift je focus. Wordt de derde stenenlegger. Ga dingen doen waar je energie van krijgt.

Mijn vraag daarom aan jou: wat is de hogere zingeving van jouw werk? Doe jij alleen de taken die je dagelijkse krijgt, of ben je bezig een steentje bij te dragen aan een betere maatschappij? Zorg je ervoor dat mensen iedere dag met een lach ontvangen worden en kan je zo bijdragen aan het plezier dat andere mensen dagelijks hebben?

Laat het me hieronder weten of stuur me een bericht wat dit voor jou heeft veranderd!

Leave a Comment: