fbpx

Fuck je passie – start doing shit!

Career tips

0  comments

Kan je je nog herinneren dat je een kind was? Dat je dingen deed – simpelweg omdat je ze leuk vond? Niet omdat het op dat moment de meest logische vervolgstap was. Nee, puur en alleen omdat jij op dat moment zin had om dat te doen. Als het lekker weer was ging je buiten spelen en werd je fantasie je speelveld; en jij werd de hoofdrolspeler uit je favoriete tv serie.

Als je wilde voetballen pakte je een bal en ging je voetballen. Met een beetje geluk wist je wat vrienden bij elkaar te sprokkelen die met je mee wilde doen, maar zelfs als dat niet lukte zocht je een muur op om met de bal tegen de muur aan te trappen. Je verzamelde onbekende insecten en bouwde je eigen mini-dierentuin, een boom was een potentiële plek voor een hut en kinderen die niet meespeelde de denkbeeldige vijand.

Alles geleid door nieuwsgierigheid, fantasie en enthousiasme.

Als andere kinderen gingen hockeyen en jij daar niet van hield, dan speelde je niet mee. Was je na 6 maanden uitgeknikkerd, dan stopte je met knikkeren en nam je je knikkers niet meer mee naar school. Er volgde geen analyse wat de gevolgen hiervan zouden zijn. Of wat de beste keuze zou zijn voor donderdag, gebaseerd op wat er vrijdag op de planning stond.

Je deed gewoon wat op dat moment het leukste was.

“Hoe vind ik mijn passie?”

Op dit moment spreek ik veel mensen over wat ze doen en hoe ze daar vaak niet blij van worden. Ik wil dan graag weten wat ze doen om daar verandering in te brengen. Maar de meeste doen daar niks aan.

Daarop vragen ze aan mij: “hoe kom ik er achter wat ik leuk vind?”

En omdat ik zelf in die situatie heb gezeten, begrijp ik goed hoe je je verloren kan voelen – niet te weten welke kant je op moet bewegen. Maar de hoeveelheid mensen die hier tegenwoordig mee rondloopt verbaast me.

Het lijkt alsof we met een hele maatschappij zijn gaan geloven dat er een pot met goud onder aan een regenboog bestaat. Dat wanneer we gewoon doorgaan met waar we momenteel mee bezig zijn,  we op een dag vanzelf een kabouter tegen gaan komen die we kunnen volgen en die ons laat zien waar het goud staat.

Spoiler-alert: die is er niet.

Tijdens mijn training vertel ik aan de deelnemers dat we ontzettend goed weten wat we willen, maar dat we goed geworden zijn om dit te negeren: blijdschap. Blijdschap; waar word je blij van? Waar word je enthousiast van? Het is mijn inziens onmogelijk om niet te weten waar je blij van wordt. En als je niks kan bedenken dan ga je het toch een maand bijhouden? Dan schrijf je iedere dag – op het moment dat je blij bent – wat je hebt gedaan waardoor je blij bent.

Bedenk je even hoe vreemd deze uitspraak eigenlijk is: ‘ik weet niet wat ik leuk vind.’ Het is totale bullshit. Je weet het wel, maar doordat je tegen jezelf zegt dat je het niet weet ga je er in geloven.

Wat doe je dan in het weekend behalve feesten en series kijken? Er moet toch iets zijn waar je een bovengemiddelde interesse voor hebt? Dat je na het lezen of kijken van iets met enthousiasme aan anderen gaat vertellen wat je zojuist hebt geleerd? “Ja, ik vind gamen leuk – maar daar kan ik geen geld mee verdienen.”

Echt? Er zijn mensen die games ontwikkelen, games designen. Er zijn gamers die bakken met geld verdienen door mee te doen aan toernooien. Er zijn managers voor gamers!

Als je denkt dat je geen geld kan verdienen met wat jij leuk vindt, komt dat simpelweg omdat je het nog niet hebt geprobeerd!

En ook al verdien je er niks mee. Het gaat er toch om dat je iets doet waar je plezier uit haalt. Dat je desnoods naast je werk iets hebt waar je je enthousiasme in kwijt kan. Misschien duurt het een paar jaar, maar loopt het daarna alsnog wel uit de hand.

Het probleem is dat nieuwe dingen gaan proberen eng is. Want dan moeten we uit onze comfort zone. We zijn jaren bezig geweest om ons leven zo comfortabel mogelijk te maken. Geld, huisje, auto’tje. Alleen het nieuwe doen is niet wat het echte probleem is voor de meeste mensen. Stoppen met iets wat we gewend zijn wel. We weten niet meer zeker of de nieuwe dingen dezelfde resultaten op zullen leveren als de oude dingen; ook al zijn we niet helemaal tevreden met de oude dingen.

Wil jij weten waar je hart sneller van gaat kloppen?

Start doing shit! 

Ga op ontdekkingsreis. Blijf lekker werken en gebruik je avonden en weekenden om iets te vinden wat je verder kan ontwikkelen. Waar je je in kan specialiseren. Waar je écht goed in kan en wil worden. Dan komt het moment vanzelf dat je kan gaan kijken hoe en of je er geld mee kan gaan verdienen.


Tags


Andere podcasts die je waarschijnlijk tof vindt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Resultaat komt na actie

Schrijf je in voor mijn wekelijkse dosis zelfontwikkeling. Met toffe inzichten, gezonde inspiratie & podcast updates. Geen spam. Alleen goede stuff.

>