fbpx

Hoe richt je je leven in? De belangrijkste stap waar je mee moet starten.

Career tips

0  comments

Hoe richt je je leven in? De belangrijkste stap waar je mee moet starten.


Ik ga je vertellen hoe iets simpels mijn leven totaal veranderde. 

En dan heb ik het niet over een life-changing persoonlijke ervaring, maar iets wat iedereen op ieder moment kan kiezen om te doen. Maak ik waarschuw op voorhand: het gaat niet vanzelf.

Als student was ik altijd in de veronderstelling dat mijn leven een 180° draai zou maken op het moment dat ik zou beginnen met werken. Waar je als student weinig geld hebt, heb je als werkend man ineens een overload aan pieken om te doen wat je wil. Dus het leven wordt goed…. in die illusie geloofde ik toen nog.

Maar toen ik eenmaal een aantal maanden aan het werk was, werd ik geconfronteerd met de harde realiteit. 40 uur per week bezig zijn met iets waar je niet met de volle 100% voor wil knokken, brengt toch meer obstakels met zich mee dan ik op voorhand had verwacht. En dan is de financiële compensatie niet voldoende om het emotionele gat te dichten.

De twee dagen weekend waarin ik het geld kon besteden aan de dingen waaraan ik het wilde besteden bleken niet op te wegen tegen de vijf dagen die daaraan vooraf gingen waarin ik het geld verdiende. Op zichzelf staand ook een hele vreemde verhouding. Vijf dagen van je leven lever je in, zodat je een grotere vrijheid tijdens twee dagen daarvoor terug krijgt.

Hoe kom je erachter wat je leuk vindt?

Dat was de grote vraag. Ik had één aanknopingspunt. In mijn vrije tijd organiseerde ik dance-events. En aangezien dat niet per se mijn roeping was, wist ik wel dat ondernemen absoluut de toekomst had voor mij. Vroeg of laat wilde ik helemaal voor mezelf werken en op geen enkele manier verbonden zijn aan iemand die mij salaris betaalde.

En sinds we in een digitaal tijdperk leven ga je niet op zoek naar mensen die je kunnen helpen, maar ga je googlen. Mijn goede vriend Google raadde mij het volgende aan: ga verschillende dingen proberen. Zo veel mogelijk.

Ik startte met vrijwilligerswerk en begon zoveel mogelijk boeken te lezen in de richting van ondernemen. Alles wat ik deed en leerde gaf me steeds iets meer richting in wat ik wel en niet interessant vond.

Via boeken over ondernemen en management kwam ik terecht bij persoonlijke ontwikkeling.

Ik was verkocht.

Het leven nemen zoals het komt.

Dit was mijn levensstrategie al die jaren hiervoor. Toekomstplannen maakte ik het liefst niet, want je weet immers maar nooit wat er onderweg gaat gebeuren — dus waarom zou je? Potentiële opties afbakenen en teleurstelling in de hand werken…. mij niet gezien.

Big mistake!

Mijn leven veranderde voorgoed toen ik dit omgooide.

Lewis Howes schrijft in zijn boek The School of Greatness over het belang van het hebben van een personal vision. Oftewel: een visie voor jouw eigen leven. Carrière, relaties, gezondheid, financieel, welk gebied je maar kan bedenken. Hoe zou jouw leven eruit moeten zien? Hoe wil je dat de wereld eruit ziet? En wat is jouw rol daarin?

Voor het eerst in mijn leven dacht ik goed na over waar ik naartoe wilde, welke dingen voor mij belangrijk waren, welke impact ik wilde hebben op anderen en de wereld… Wat wil ik nalaten?

Dat was het moment dat ik de belangrijkste beslissing nam die ik had kunnen maken: “dit is de visie die ik ga realiseren!”

De fout van de volgende stap.

Steven Covey — 7 Habits: “Habit 2: Begin with the end in mind.”

Simon Sinek: “Start With Why.”

Tony Robbins: “You need to have a compelling future.”

Lewis Howes: “Get crystal clear on your vision.”

Tom Bilyeu: “Your life is a result of vision and hard work.”

Ik ben opgevoed en opgeleid om met iets bezig te zijn en vervolgens alleen te kijken naar de eerstvolgende stap. Om niet verder te kijken dan wat er voor de deur staat.

Nergens op de basisschool of middelbare school is mij geleerd hoe ik kan werken aan mijn toekomstplannen. Hoe ik mijzelf ontwikkel en hoe ik daarmee ook mezelf leer kennen.

Het enige waar ik over moest nadenken waren de volgende dingen in de volgende volgorde:

  1. Welk profiel kies ik in Havo-4 (echt… waar baseer je dat op? Dat weet je niet.)
  2. Welke studie ga ik doen? (wederom, waar baseer je dat op? Wie leert je dat?)

En het werkt precies andersom. Wanneer we weten wat we later willen worden, pas dan weten we wat we moeten studeren, waardoor we weten welk profiel we moeten kiezen. Maar dit brengt het volgende scenario met zich mee: hoe kom je hier ooit achter als je alleen maar bezig bent geweest met economie, aardrijkskunde en geschiedenis?

Omdat ik in beide gevallen geen idee had, heb ik in geval van #1 gekozen voor het makkelijkste profiel en in geval van #2 gekozen voor de leukste studentenstad met een van de meest neutrale en algemene studies die ik kon vinden.

Op deze manier zal je niet gaan vinden wat je zoekt. En dit breekt zich (bijna) altijd op. En ik zie het om me heen ook gebeuren. Steeds meer mensen gaan ander werk doen dan waar ze voor hebben gestudeerd. Steeds meer mensen beginnen te twijfelen waar ze in vredesnaam mee bezig zijn.

Steeds meer mensen weten niet wat de juiste volgende stap moet zijn. En dat kan je niet weten. Niet zo lang je niet weet waar je naartoe gaat. Niet zo lang je niet weet wat jouw persoonlijke visie is.

Wanneer je weet hoe jouw leven, carrière, bedrijf, relatie eruit moet zien — pas dan weet je wat de volgende stap moet zijn.

De eerste 3 habits van Steven Covey in het boek 7 Habit of Highly Effective People:

Habit #1: Be pro-active

Habit #2: Begin with the end in mind

Habit #3: Put 1st things 1st.

Niet andersom!

De meeste mensen zijn alleen bezig met habit #3; kijken alleen naar de volgende stap. Maar zonder bestemming weet je ook niet in welke richting je de eerste stap moet zetten.

Neem de verantwoordelijkheid terug.

Nog regelmatig pas ik mijn visie aan. En iedere keer dat ik hem verander, weet ik meteen dat ik andere keuzes moet gaan maken.

Om op deze manier mijn leven vorm te geven werkt zo bevrijdend, omdat ik nauwelijks nog keuzes hoef te maken. “Is het in lijn met mijn visie of niet?”, is de enige vraag die ik mezelf hoef te stellen.

Voor deze verandering hoefde ik slechts te realiseren dat ik in controle ben. Niemand anders.

Ik ben het gevolg van de keuzes die ik heb gemaakt. En ik word het gevolg van de keuzes die ik nog ga maken.

Maar beter doe ik dat op basis van mijn eigen — zelfgecreëerde — visie.

Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf als persoonlijk leiderschapstrainer en coach en begeleid ik mensen bij het realiseren van hun persoonlijke visie. En daarbij zie ik keer op keer wat het met mensen doet wanneer ze beginnen bij hun visie en op basis daarvan de keuzes maken die nu van belang zijn.

Want wat je ook doet en waar je ook bent: begin with the end in mind!


Tags

homegrid, Persoonlijke visie, Reverse engineering


Andere podcasts die je waarschijnlijk tof vindt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Resultaat komt na actie

Schrijf je in voor mijn wekelijkse dosis zelfontwikkeling. Met toffe inzichten, gezonde inspiratie & podcast updates. Geen spam. Alleen goede stuff.

>